Blog

Sucul de portocale este una dintre bauturile din fructe cel mai des consumate atat de catre copii cat si de adulti. Ne place sa-l savuram incepand inca de dimineata la micul dejun pana seara completand micile gustari nevinovate. Sucul de portocale imbuteliat are o serie de aditivi cum ar fi coloranti, conservati si potentiatori de gust, astfel consumul excesiv poate cauza probleme serioase de sanatate. Cel mai sanatos este fresh-ul de portocale, facut de noi acasa, care este o sursa bogata de nutrienti.

Stim cu totii beneficiile sucului de portocale dar oare cumoastem si dezavantajele consumului excesiv? Iata cateva dintre efectele negative care pot aparea in urma consumului excesiv:

  • Creste nivelul zaharului din sange

Sucul de portocale are indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca creste incet nivelul zaharului din sange. Acest efect este unul benefic, de aceea se recomanda consumul de suc de portocala, dar consumul persistent si in cantitati mari creste sarcina glicemica si aportul ridicat de carbohidrati. Acest lucru are ca rezultat o crestere brusca a nivelului de zahar din sange.

  • Duce la cresterea in greutate

Pe măsură ce conținutul de fibre este sucul de portocale este în mare măsură redusă, nu s-ar putea ține complet pentru un timp mai îndelungat. În afară de aceasta, supra-consumul de suc de portocale duce la o creștere bruscă și scădere a nivelului de zahăr. Atunci când nivelurile sunt prea scăzute, ajungi senzație de foame și să mănânce mai multe alimente, in special carbohidrati, ceea ce duce la cresterea in greutate.

  • Dezechilibreaza nivelele de energie

Persoanele care consuma suc de portocale pe tot parcursul zilei, au aport crescut de zahar in sange, acesta fiind direct proportional cu aportul ingerat. Iti ofera energie, te simti fresh si poti munci mai mult. Nu e rau! Aportul  crescut de suc poate crea dependenta, acest lucru provoaca o neconcordanta intre nivelele de energie, provocand hiperactivitate si letargie.

  • Cauzeaza probleme dentare

Dintii sunt cele mai dure formatiuni ale organismului, sunt acoperiti de smalt care are in compozitia sa substante minerale, apa si substante organice. Sucul de portocale are un continut ridicat de acizi si zahar care reactioneaza cu calciul din smaltul dintilor, provocand deteriorarea acestora.

  • Creste riscul de osteoporoza

Vitamina C este necesară pentru metabolismul calciului în organism, pentru a avea oase mai puternice. Excesul de vitamina C duce la o concentratie mare de calciu care produce demineralizarea osului, crescand riscul de osteoporoza.

  • Creste absorbtia fierului pana la doza toxica

Vitamina C este necesara pentru transformarea formei non-absorbabile de fier in forma absorbabila, astfele creste absorbtia fierului in intestinul subtire, iar cantitati excesive de vitamina C poate duce la absorbtia in exces a fierului in organism. In acest caz rinichii sunt primii afectati dar toxicitatea se poate extinde la ficat, pancreas sau creier.

Fresh-ul de portocale este sanatos consumat cu moderatie, cate un pahar in fiecare dimineata, iti ofera aportul necesar de vitamine, minerale si oligoelemente.

Lasă un răspuns

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

*